A panel beltéri ajtó: mit érdemes és hogyan? GYIK

2017.07.30.

A panel beltéri ajtó: mit érdemes és hogyan? GYIK

Mitől különleges a panel beltéri ajtó? Ez a kifejezés nem egy külön típusra utal, mindössze a panellakásokba beszerelhető fajták összegzése röviden. Utólag szerelhető tokos darabok, amelyek persze kifejezetten jók, hisz nem kell miattuk a falat módosítani.

  • Milyet érdemes a lakásba vásárolni?

Panellakásba tulajdonképpen szinte bármilyen beépíthető, azaz a dekor, a CPL, a vákuumfóliás és a festett is. Fontos azonban odafigyelni a méretekre, mert gyakran előfordul, hogy nem szokványos méretűek a falnyílások. Ez esetben a dekorfóliás termékek általában nem megfelelők, és a többiből kell választanunk, melyeket egyedi méretekben legyártanak nekünk.

Ugyan mindegyik MDF-ből készül, de nagy különbségek vannak köztük kívül-belül. A dekor olcsóbb, mert valamivel vékonyabb anyagból készül, a belseje pedig papírrács. A CPL 5mm széles lapokból áll, belül már választható furatolt farostlemezzel is. A Vákuumfóliás belseje Styrofoam, ami miatt sokkal könnyebb, és valamivel jobban szigetel. Vákuumos eljárással helyezik fel rá a színét adó fóliát. A festett természetesen fólia helyett festve van, belseje csak furatolt farostlemez lehet.

  • Mitől jobb egy drágább panel beltéri ajtó?

Strapabíróbb, tartósabb, és nagyobb mértékben testre szabható. Sok helyen vásárolhatunk silány minőségű nyílászárókat, de ezek amellett, hogy nem mindig szépek és csak szabványoknak megfelelők érhetőek el, nem is tartanak ki annyi évig, mint egy minőségi termék. Egyedi méretekben, marással, edzett üveggel, intarziás mintával is kérhetjük a drágábbakat, így szabadjára engedhetjük képzelőerőnket dizájnnal kapcsolatban.

  • Mire figyeljünk vásárlásnál?

Elsősorban a falnyílás mérete, és a fal vastagsága a lényeg. Egyébiránt érdemes a külsőségekre is figyelmet fordítani, hisz egy panel beltéri ajtó lehet otthona dísze is.

  • Hogyan zajlik a vásárlás?

Először személyesen vagy telefonon kell megbeszélni az értékesítővel, hogy mik az igényei. Ezután az ingyenes felmérésből megtudjuk, hogy megvalósítható-e az elképzelésünk, és kapunk egy pontos árajánlatot. Ha ez megfelel, a gyártás és szállítás után beszerelésre kerülnek az új nyílászárók.

vissza