A Magyar Szabvány és az egyedi ajtó

2017.04.02.

A Magyar Szabvány és az egyedi ajtó

Sokan megijednek attól, hogy túl sokba fog kerülni a beltéri nyílászárók cseréje, ha nem egyezik a falnyílás mérete a Magyar szabványban megtalálható méretekkel. Az egyedi ajtó méretei azonban sokszor nem mutatnak eltérést ár szempontjából a szabvány szerinti termékekkel. Hogyan lehetséges ez?

A Magyar szabvány szerint hat ajtóméret van megadva, egy- és kétszárnyú kivitelben. Ezek a következők:

Egyszárnyú (mm):

-        75×210

-        90×210

-        100×210

Kétszárnyú (mm):

-        150×210

-        180×210

-        200×210

Ennek lényege, hogy az új építésű házakban ezeknek megfelelő nyílásméreteket építsenek, amelyhez így egyszerű ajtókat is készíteni. A régi építésű házaknál nem volt követelmény, és ehhez alkalmazkodnak az eladók is. Így, ha ettől eltérő méretű nyílászáróra van szüksége, nem kell felárral számolnia. Természetesen ennek is vannak határai. A maximum szélesség 100 centiméter, a magasság 210. A fal szélességénél a minimum a 8 centi, plusz betéttel a 6 centis falvastagság sem jelent akadályt.

Melyikre van szükség?

A legegyszerűbb, ha felveszi velünk a kapcsolatot, és a segítségünket kéri. Debrecen területén a felmérés ingyenes, míg Budapest területén 3000 forint, amely megrendelés esetén beleszámít a végső árba. Magunk is megpróbálkozhatunk a felméréssel, de célszerűbb szakemberek segítségét kérni. A megrendelés után elkészül a megadott méreteknek megfelelő egyedi ajtó, amelyeket később nem lehet módosítani. Ez alól kivételt képeznek a dekorfóliás változatok, amelyek a Magyar szabvány szerint készülnek. Ebből kifolyólag, ezekből vannak elkészült darabok raktárunkban.

Mi számít egyedi ajtónak?

Ezt, mint fentebb is írtam, elsősorban a mérettől teszik függővé. Más szemszögből egyedinek számítanak a különböző mintázatokkal ellátott, esetleg mart vagy üvegberakásos nyílászárók is. Azonban ezek külön kategóriát képeznek, és áraik ettől függően eltérőek. Azonban ez a kettő akár találkozhat is egymással. Ha valami extrát akarunk a termék külső megjelenésében, úgy az ár már változni fog. De ez minden esetben a felszín mintázata miatt van, nem pedig a méretek miatt.

vissza