A beltéri ajtók legszembetűnőbb tulajdonságai: a szín és a forma

2015.02.19.

A beltéri ajtók legszembetűnőbb tulajdonságai: a szín és a forma

A beltéri ajtók kiválasztását hosszas elmélkedés előzi meg: milyen színű és formájú ajtóra essen a választás? A megfelelő döntés meghozatalához szükséges, hogy ismerjük, milyen szempontokat érdemes szem előtt tartanunk.

A forma

A forma kiválasztását bízhatjuk teljes mértékben saját, egyéni ízlésünkre – hiszen nekünk kell megfelelnie a végeredménynek - de akár hagyatkozhatunk egy lakberendező elképzeléseire is, azonban minden esetben a lakás már meglévő vagy tervezett formai arculatához kell igazítanunk az ajtó küllemét. Voksolhatunk  a klasszikus vagy akár a modern formák mellett, de akár a kortalan, sima felületű ajtók mellett is dönthetünk.

A lehetőségek tárháza igen gazdag. Akik  a modern  formákat részesítik előnyben a beltéri ajtók terén, választhatnak a retró, minimál vagy akár a loft típusú sémák között, míg a tradicionális irányzatok kedvelői válogathatnak a klasszikus, letisztult vagy a polgári dizájnú ajtók közül; e mellett nem szabad megfeledkezni a vidékies stílusú típusokról sem, úgy mint a country vagy a landhaus.

A szín

A leglényegesebb szempont a beltéri ajtók színének kiválasztásakor az, hogy ne katalógusból történjen, hiszen egy fénykép bizonyos mértékben mindig torzít, így csak az tényleges színt mutató mintadarab képes visszaadni a valódi felület milyenségét.

A szín kiválasztásakor számos szempont dominálhat. Mivel alapvetően harmóniára törekszünk, a legfontosabb, hogy összehangoljuk a lakás színeit: beltéri ajtók esetében igazítsuk a színt a falakhoz, a bútorokhoz és a padlóburkolathoz! A kiegyensúlyozottság érzetét az egyes elemek összhangjával érhetjük el.
Faburkolat esetén célszerű a padlózattól vagy a bútoroktól eltérő, azokhoz képest ellentétes, különbségeket kiemelő megoldás mellett dönteni.
Ajánlatos a kontraszt kihasználása a sötét-világos szembenállást illetően is. Kockázatos lehet azonos anyagot választani az ajtó és a padló alapjául, példának okáért bükkfából készült beltéri ajtóhoz ugyanilyen parkettát, egyrészt, mert a felület kezelésének különböző módjai árnyalatkülönbségeket eredményezhetnek, így a színek nem harmonizálnak (ezért érdemes összehasonlítani az ajtó és a burkolat színmintáit); másrészt mert az effajta különbségek ellenére is egyöntetűnek, monotonnak tűnhet.

Az egyéni ízlés alapján mindenki más elképzelések mentén haladva igazítja a beltéri ajtók színét a lakás egyéb részeihez: sokaknak eszébe jut, hogy a kültéri nyílászárók vagy a konyhabútor színének megfelelően válasszanak. Mindkettő következetlen döntés lehet, hisz nem biztos, hogy konzekvens az egész lakás szín-és formaösszeállítását egyetlen helyiséghez igazítani, ráadásul manapság az egyre terjedő modern divatoknak köszönhetően a legtöbb konyhában már nincs beltéri ajtó. Ami pedig a kültéri nyílászárókat illeti: keretük mérete igen elenyésző, valamint a függönyöknek köszönhetően általában nem mérvadó a színük, felületük, épp ezért felesleges nagy hangsúlyt fektetni rájuk.

Gyakori ötlet a beltéri ajtókat a kültéri ajtóhoz igazítani, azonban elképzelhető, hogy ez sem helyes elgondolás. A már korábban említett felületkezelési, valamint a gyártásból származó különbségek itt is fennállnak, ezért szinte nem lehetséges tökéletesen azonos színeket találni, de természetesen vannak olyan ajtótípusok, amelyek az effajta igények kielégítésére is képesek.

vissza