Tisztaság, méltóság - miért szép a fehér ajtó?

2017.03.26.

Tisztaság, méltóság - miért szép a fehér ajtó?

Ma a döntések, az egyén és az egyéniség korát éljük. Az életünk minden eleme úgy nézhet ki, ahogy csak óhajtjuk, az autónk, a telefonunk, a házunk, sőt, még az ajtónk is olyan színt és mintát vehet fel, amilyet csak el tudunk képzelni. Ennek ellenére, sokan ragaszkodnak ma is az egyszerű, fehér ajtóhoz, hogy bejáratukat őrizze. Mi lehet ennek oka? Talán meglepőbb, mint hinnénk!

Mielőtt belegondolnánk, mit jelenthet egy ilyen termék, nézzük meg miféle. Ezek a manapság MDF anyagú vázszerkezetből készülő nyílászárók viselhetnek különböző fóliákat színük miatt, de lehetnek akár festettek is, hiszen a legtöbb ember mégis azt preferálja, ha már döntenie kell. Ez több rétegnyi minőségi festékanyagot jelent, amelyet felvisznek a lap felületére, mielőtt a vásárlóhoz kerülhetne - természetesen szín kiállja az idő próbáját, nem sárgul el, ahogy sok ember hiszi. Talán mondani sem kell, de a fehér szín olcsóbb is, mint bármely másik.

Egyszerű, mégis sok lehetőséget ad

Attól még, hogy a lehető legegyszerűbb színű, ajtónknak nem kell egyszerűnek lennie, rengeteg lehetőség van arra, hogy a felületet úgy díszíthessük, ahogy csak akarjuk: különféle minták marhatóak bele, amelyek feldobják az amúgy egyhangúnak tűnő lapot, sőt, kérhető bele üvegbetét is, többféle mintázatban és méretben. A kilincs formája és színe is testre szabható.

A fehér, mint hitvallás

A már említett okok mellett van egy bonyolultabb, mentális oka is az egyszerű, fehér nyílászáró népszerűségének: a fehér szín jelentése, az, ahogy rá néz az ember, amit érez, amikor megpillantja. A fehér a tisztaság színe, olyan egyszerű fenségességet, kemény méltóságot sugall, amelynek nem sok ember képes ellenállni. Hideg, mégis hívogató, egyszerű, mégis sokkal több jelentést hordoz, mint ami első ránézésre látszana.

A fehér ajtó kiállta az idő és a társadalom próbáját is, népszerűsége pedig a változó kor ellenére is töretlen, így valószínűleg még sokáig láthatjuk házak bejárataként, vagy belterében.

vissza