Az MDF ajtó marása

2017.06.18.

Az MDF ajtó marása

Sokakban felmerülhet a kérdés, miért nem fából készülnek a nyílászárók? Vannak üzletek, amelyek készítenek fából, de ezekkel rövid és hosszú távon is több a probléma. Aki dolgozott már fával, tudja, hogy nagy odafigyelést igényel ez az anyag. A nedvesség hatására megduzzad, a görcsök miatt elvetemedhet az anyag, valamint ha bele szeretnénk marni az anyagba, akkor is előfordulhat, hogy bajt okoz nekünk.

Az MDF ezzel szemben kiküszöböli ezeket a hátrányokat, faőrleményből és műgyantából készül egy speciális eljárás folyamán. A fa ilyen formában már nem hátráltatja az anyag formázását, mivel egyenletesen eloszlik ebben az új anyagban.

A fa idővel kiszárad és könnyebbé válik, azonban az MDF jelentős fajsúllyal bír, és mivel nedvességet nem tartalmaz olyan minőségben, mint a fa, nem tud miből könnyebbé válni. (Ez az oka annak is, hogy az MDF ajtó nem teljesen tömör, hanem belsejébe valamilyen merevítő szerkezetet helyeznek, ez által is elérve, hogy a nyílászáró ne legyen túlzottan nehéz.)

Ha ki szeretnénk cseréli ajtónkat, és választásunk egy MDF ajtó, úgy érdemes kísérletezni a különböző mintázatokkal. A katalógusban több tucat minta található, amelyek közül néhánynak üveges változata is elérhető. A kettő kombinációjára is van lehetőség, ha például szeretnénk elkülöníteni két ablakos területet egymástól.

A marás CNC marógéppel történik, mely tökéletes eredményt fog nyújtani. Ilyenkor a lapok már össze van szerelve az MDF lemezekből, és ha ebben a pillanatban néznénk meg a készítési folyamatot, már felismerhető lenne benne a leendő beltéri ajtó. A fával ellentétben biztos nem fog szálkássá válni az anyag az idők folyamán, így tényleg érdemes feldobni akár ilyen módon is a lakóhelyünket.

A folyamat befejezéseként az MDF ajtó felszínére kerül a rendeléstől függően vagy a festék, vagy a fólia. Ez az utolsó alkalom, hogy találkozunk magával az anyaggal, amely innentől kezdve szinte teljes egészében el tudja látni a feladatát. Már csak pár apróság hiányzik, legalábbis a nyílászáró méreteihez képest: a kilincs, a zár, és a zsanér. Ezek beszerelése a helyszínen történik.

vissza