• Ajtók gyártása egyedi méretben is

    Ajtók gyártása egyedi méretben is

    Nálunk megtalálja, amit keres

  • Széles választék, szinte végtelen lehetőségek

    Széles választék, szinte végtelen lehetőségek

    Egyszerűtől a prémium minőségig

  • CPL, dekor vagy festett ajtó?

    CPL, dekor vagy festett ajtó?

    Nálunk van. Hívjon most!

  • Egyedi elképzelése van?

    Egyedi elképzelése van?

    Üvegbetét, krómcsík, különleges bevonat? Megvalósítjuk.

Kérdezz-felelek: MDF ajtó

2017.10.22.

Kérdezz-felelek: MDF ajtó

Egy univerzális anyag, amely megfelelő egyensúlyban van a technológiai vívmányok és a természetesség között. Az angol „medium density fiberboard” kifejezés rövidítése. Maga az anyag közepesen kemény, melyet műgyantából és faőrleményből készítenek. Nagy fajsúllyal rendelkezik, ezért a gyártás folyamán a vázat és a felszínt készítik belőle, a belsejét különböző anyagokkal töltik ki, hogy így könnyítsenek a szerkezetén.

 

Ettől nem lesz silány minőségű?

Egyáltalán nem, tökéletesen látja el a feladatát mindegyik merevítés. Emellett más funkciókat is képes ellátni így a nyílászáró: például ha szeretnénk, hogy hangszigeteljen, styrofoam anyaggal fogják kitölteni, amely kemény, mégis nagyon könnyű.

 

Mitől jobb az MDF ajtó a fából készültnél?

A fában találhatóak görcsök miatt idővel elvetemedhet, azaz deformálódhat. Az MDF anyag homogén szerkezetű ilyen szempontból, így ez vele nem történhet meg. Mind a két anyag reagál a vízre, a fa kevésbé toleránsabb nem csak vele, hanem a levegő páratartalmával kapcsolatban is. Emellett a fának a felületét utólag kezelni kell, ha nem akarjuk, hogy tönkre menjen, míg az MDF ajtó az elkészülést követően maximum tisztítást igényel, ha véletlenül koszos lesz. Plusz ez utóbbi olcsóbb is, már ha minőségi darabok közül kell választani. Lehet ugyanis olcsó fát is találni, de hosszú távon nem lesz kifizetődő ezt választani.

 

Milyen méretű lehet egy MDF ajtó?

Két féle méretet szokás megkülönböztetni: az egyik a magyar szabványnak megfelelő méret, míg a másik az egyedi méret. A legtöbb régi építésű házba nagy valószínűség szerint egyedi méretű nyílászárót kell választani, míg új építésűeknél nagy az esély rá, hogy a magyar szabvány szerinti is megfelelő lesz. A kettő között a méreten kívül más különbség nincs, a beszerelés mind a két esetben ugyanúgy történik, és a felhasznált anyagok is ugyanazok.

 

Milyen beltéri ajtó készül belőle?

A nálunk megtalálható termékek közül mindegyik alapanyaga az MDF. A rendelés határozza meg, hogy pontosan melyik lesz: dekorfóliás, CPL, festett vagy vákuumfóliás. Mindegyik más-más tulajdonságokkal rendelkezik, melyek a róluk szóló cikkekben vannak részletezve.

vissza